De Gynaecologische Oncologie richt zich op vrouwen met (een voorstadium van) kanker van de geslachtsorganen, of een erfelijke aanleg daarvoor.  Op de afdeling Gynaecologische Oncologie werken gynaecologen die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker.


De meest voorkomende vormen van gynaecologische kanker zijn:


Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)


Baarmoederlichaamkanker(endometriumcarcinoom)


Eierstok- of eileiderkanker (ovariumkanker)


Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)


Als u gynaecologische kanker hebt, bestaat uw behandeling vaak uit een combinatie van een operatie, chemotherapie (cytostatica) en bestraling (radiotherapie). Elke patiënte wordt  daarom voor en na de behandeling besproken in het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC) . Het MOC- team bestaat uit gynaecologisch oncologen, radiotherapeuten (bestralingsbehandeling), medisch oncologen (chemotherapie), pathologen (weefseldiagnostiek) en  radiologen (beeldvorming).


De afdeling Gynaecologische Oncologie van de GZA ziekenhuizen richt zich op de benadering van  de gynaecologische oncologie dmv. minimaal invasieve chirurgie, met name de laparoscopische chirurgie (kijkoperaties) en robotchirurgie.